Rodun historia maailmalla

Koratin tunnettu historia on pitkä. Ensimmäiset maininnat kissasta löytyvät thaimaalaisesta ”The Cat Book Poems” -käsikirjoituksesta, jossa on kuvia ja runoja erilaisista kissoista, osa onnea tuottavia ja osa pahan onnen tuojia. Käsikirjoituksen tiedetään olevan peräisin aikaväliltä 1350–1767. Tarkempi ajoitus on mahdotonta, koska käsikirjoitus on kirjoitettu aikoinaan uudelleen useaan kertaan. Korat, nimitys jota länsimaissa käytetään, juontaa juurensa Koratin (tai Nakhorn Ratchasima) provinssista Koillis-Thaimaassa. Kuningas Chulalongkorn (1853–1910) antoi nimen nähtyään siellä tällaisen kissan. Thaimaassa kissaa on kutsuttu ensisijaisesti Si-Sawat-nimellä. Ei tiedetä, miten rotu alun perin on syntynyt ja miten se on säilynyt nykypäiviin asti Thaimaassa.

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa kerrotaan kissasta nimeltä Maled seuraavasti:

The cat Maled has a body color like Dok Lao

The hairs are smooth, with roots like clouds and tips like silver

The eyes shine like dewdrops on the lotus leaf.”

Dok Lao viittaa sitruunaruohoa muistuttavan yrtin hopeakärkisiin kukkiin. Maled tarkoittaa siementä ja viittaa Sawat-hedelmän hopeansinisiin siemeniin.

Teksteissä kuvatuista onnea tuovista kissoista löydämme kolme tämän päivän länsimaista (burma, siamilainen ja korat). Näistä ainoastaan korat muistuttaa täysin thaimaalaisia esi-isiään. Kotimaassaan korat on ollut onnentuojakissa. Koratpariskunta on ollut arvokkaimpia lahjoja, mitä nuoripari on  häälahjaksi voinut saada, onhan se vaurauden ja hyvän onnen symboli. Koratteja ei yleensä ole myyty, vaan niitä on annettu kunnian ja arvonannon osoituksena.

Länsimaihin ensimmäiset kasvatukseen käytetyt koratit tulivat 1950- luvulla. Tällöin amerikkalainen Mrs. Jean Johnson sai lahjaksi koratpariskunnan. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tuotettiin Thaimaasta viitisenkymmentä korattia lisää. Vuonna 1965 perustettiin Korat Cat Fanciers Association (KCFA), jonka ansiota paljolti on se, että rotu on USA:ssa ja muualla lännessä säilynyt puhtaana ja kaikkien korattien alkuperä on johdettavissa thaimaalaisiin kissoihin. Vuonna 1966 ensimmäinen kissajärjestö CFA hyväksyi rodun virallisesti. KCFA ja alkuperäiset kasvattajat kirjoittivat rodulle standardin tuomiinsa kissoihin perustuen.

Koska korat on yksi harvoista alkuperäisistä luonnonroduista, päätettiin, ettei niiden kasvatuksessa saa käyttää mitään muuta rotua ja että ainoastaan kissat, joiden esivanhemmat voidaan jäljittää Thaimaahan, voidaan rekisteröidä koratiksi. Koratteja onkin leikkisästi kutsuttu kissoiksi, joilla on Thaimaan passi:)

Vuonna 1974 Elfi Kleive (Pimai-kissala) palasi perheineen Thaimaasta Norjaan mukanaan Skandinavian ensimmäinen korat (Mahajaya Coco, joka oli astutettu jo Thaimaassa). Hämmästyksekseen hän huomasi, ettei korat ollut FIFe:n hyväksymä rotu. Kasvatus kuitenkin lähti käyntiin Cocolla ja sen pojalla. USA:sta saatiin 1976 avuksi uros nimeltä Solna’s Mats. Kaikki tuontikissat joutuivat karanteeniin, koska Norja on rabiesvapaa maa. Vuonna 1981 usean epäonnistuneen yrityksen jälkeen FIFe vihdoin hyväksyi koratin, ja Champion-oikeudet se sai vuonna 1983. Tuolloin kissoja oli noin sata.